Exalted: когато не искате да чакате 20 нива, за да бъдете епични герои

На няколко пъти досега споменавах Екзалтед по различни случаи и май е крайно време да напиша за незапознатите (и изобщо за който чете този блог) точно какво е това.

Екзалтед (Exalted, ще транскрибирам името на играта, за да не се бърка с екзалтите) е фентъзи ролева игра, базирана на митичен свят, в който боговете могат свободно да се разхождат сред хората и си правят мохабета (и друго), света е плосък, а (не)живите мъртви скитат в мрака на безлунните нощи. Играчите поемат ролята на екзалти, тоест възвисените – героични мъже и жени, благословени от най-висшите богове, на които са дадени невероятни сили. Възвисените могат да убиват духове и богове със своите оръжия, да прескачат планини, да използват древни и разрушителни магии, да устояват безкрайно на изгарящата жега на пустинята или вледеняващия студ на полярната нощ и да надхитряват демони. Представете си супергерои във фентъзи свят и ще сте сравнително близо.

Той рядко играе епично RPG, Но когато играе, играе Екзалтед

Той рядко играе епично RPG,
Но когато играе, играе Екзалтед

В стартовата книга играчите могат да играят слънчеви възвисени, най-силните измежду избраниците на боговете. В древността те са били владетелите на Съзиданието – света на Екзалтед – но са били предадени и избити, а силата, която се е предавала между тях е била прогонена от света. Сега те са се появили отново – мъже и жени, благословени със способности, които светът отдавна не е виждал. Смъртни и богове се страхуват от невероятната им мощ, а много от противниците им се опитват да ги убият, преди да са достигнали разцвета на силите си –  за което им трябва само време. Дали героите ви ще опитат да възродят чудесата на древната импери, или ще поемат по свой път, зависи само от вас. Героите ви – а те наистина са герои в античния смисъл на думата – могат както да спасят света от злото, така и да го разрушат.

Играта черпи вдъхновение от много извори и изобщо не се свени да си го признае. Стила и е смесица от епично фентъзи в стила на Робърт Е. Хауърд или Майкъл Муркок и антични епики като Илиадата и китайския „Роман за трите кралства.“ Влиянието на различни митологии и легенди е доста явно. Много силно  същевременно във визията и презентацията има доста елементи, напомнящи на вуксия или аниме – свръхестествени бойни умения, неверояти бойни умения и епични конфронтации. В екзалтед, персонажите не просто се бият – това е за безименните НИП-ове статисти, които живеят и умират някъде във фона на действието. Истинските герои се дебнат на лунна светлина, в които се ориентират само по шума от стъпките, правят дуели с техно-магически бойни костюми, които карат Тони Старк да плаче от ревност, или използват своята вътрешна енергия да изстрелват реки от огън и повалят стотици противници със шоковата вълна от удара си.

За някои хора, това е четв... да де, Юпитеров ден

За някои хора, това е четвъртък… да де, Юпитеров ден

Накратко, Екзалтед е ролева игра, в която героите ви от самото начало са ГЕРОИ – правят неща, непостижими и дори немислими за обикновения човек. Техните действия влияят на съдбата на милиони и се помнят като легенди. С голямата сила идва и голяма отговорност. Дори най-великите владетели и най-висшите богове не биха си помислили и за миг да игнорират един избраник на Непобеденото Слънце. Какво ще направите и как ще се справите с неминуемите последствия – това ще определи каква ще е вашата история в Екзалтед.

Leave a comment